dijous, 8 d’abril del 2010

La baldufa

L’altre dia passejant per Barcelona vaig topar-me amb una exposició de baldufes, “La baldufa. Un món d’amics” el president de l’associació Amics de la Baldufa ens deixa aquesta introducció:

El seu origen es perd en l’alba de les civilitzacions, i és incert afirmar el lloc geogràfic i el context cultural en què hi va aparèixer per primera vegada, ja que s’han trobat mostres i restes a jaciments arqueològics celtes, mesopotàmics i egipcis.

Estesa al llarg dels cinc continents, la seva presència a cultures i pobles tan diversos li dóna una riquesa multicultural que pocs objectes tenen; una qualitat que, juntament amb la varietat de formes, materials i utilitzacions rituals, lúdiques o científiques que la caracteritzen, fan de la baldufa un objecte d’alt valor etnològic.

A Catalunya, fer ballar la baldufa ha estat fins fa pocs anys un dels jocs de carrer més tradicionals i un dels objectes de l’artesania popular. La baldufa genera, en quasi tothom, uns records agradables pel que quan hem sigut petits, en un moment o altre hem jugat amb una baldufa, d’aquí que sigui un dels pocs jocs que uneix generacions i que ha viscut una mateixa situació lúdica.

L’exposició recorre la trajectòria històrica, des dels seus orígens fins als nostres dies, la seva riquesa de formes i materials, els conceptes físics dels seus moviments i la seva incidència en múltiples expressions culturals de la societat actual.

Jaume Masias,

President de l’associació AMICS DE LA BALDUFA

La baldufa és una artefacte que podem situar entre el joc, la ciència i l’art. És de gran interès en l’estudi de física i la tecnologia, però també en la cultura material, lúdica i artística de molts pobles.

Em va cridar l’atenció la fotografia d’una baldufa gegant fabricada a Sant Hilari l’any 2007 en motiu de la Fira de Fusta que celebren anualment en aquesta població. La fitxa tècnica ens dona les mides per fer-nos-en a la idea. També hi havia l’altre extrem miniatures de baldufes, de miniatures de ttos els tipus en podem trobar al Museu de Miniatures de Besalú.

El moviment que apliquem a la baldufa quan la llancem es descompon en dos; el translacional i el rotacional. Però perquè les baldufes descriuen aquesta trajectòria tant peculiar?

La punta de les baldufes és rodona i inclinada, si fos punxeguda no avançaria. En el moment en el que llancem la baldufa observem que el moviment de translació de la baldufa fa que aquesta canviï de trajectòria buscant la verticalitat. Si la velocitat de la baldufa es prou ràpida i al inici està inclinada descriurà una circumferència. En aquestes condicions definit Ts com el període de rotació de la baldufa i Tt el del moviment de translació podem fer el càlcul següent Ts=Tt •(r • sinδ)/R , per conèixer la rapidesa a la que gira la baldufa. Només ens fa falta mirar el temps que tarda a descriure una circumferència i calcular-ne el radi.

1 comentari: